За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

“Балкантурист” очаква 22% повече туристи през 2008 г.


Предвидили сме увеличение на потока на туристи идващи в страната ни през "Балкантурист" с 22% през 2008 година. Това съобщи за "Монитор" Нели Сандалска, изпълнителен директор на "Балкантурист". Над 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в девет нови туристически продукта. С изцяло нови продукти се представя туроператорът в Испания, Португалия, Италия и Франция.
Новите направления са в направленията възрожденски обекти и българска архитектура, представяне на виното и кухнята, самостоятелно представяне на българските обекти под закрилата на ЮНЕСКО, Долината на тракийските царе, старите столици на България. Само за родните манастири са предвидени седем различни тура. При това не става дума само за поклоннически туризъм, а за друга гледна точка към националната история. Чрез манастирите хорат ще могат не само да отсядат в тях или в близост, но да се запознават с националния ни бит и история.
Към културно-историческото наследство на страната ни се наблюдава безкраен интерес, твърди Нели Сандалска. И новите туристически направления са разработени по повод 60-годишнината на легендарната, традициоонна и световно позната търговска марка на "Балкантурист".
Под мотото "Открий България" (Discover Bulgaria), която е лого на компанията още от 60-те години протичат и новите кампании. Собствеността на марката е регистрирана до 2010 г., когато ще бъде преподновена. Деветте нови продукта само доразвиват идеята на откривателството на страната ни, пояснява Сандалска.

През настоящата година компанията ще открие 2 нови международни офиса ­ в Берлин през март и в Лондон, където тече процедурата по регистриране на туроператорска дейност. В Москва представителството открай време продължава да се намира на "Кузнецкий мост" и притежава лиценз за туроператор "Балкантурист ­ Москва".
Във връзка с очакваната вълна китайски туристи, за които "Монитор" първи писа, Сандалска обясни, че именно "Балкантурист" още преди 3 години първи от нашата страна участва на туристическата борса в Пекин. Ние сме сред най-големите радетели за привличането на китайските туристи в България и подсетихме държавната администрация да подпише спогодбата за включването на България като преферницална дестинация, припомни изпълнителният директор на "Балкантурист" И преди бяхме сключили договори с три големи китайски туроператори, допълва тя, но без спогодба със страната ни, чрез която Китай официално да ни обяви за тяхна желана дестинация, на практика туризъм не можеше да се случи, добави Сандалска.
Според нея при всички апетитни възможности за привличане на туристи, в свой приоритет компанията е превърнала българските туристие. Тази тенденция е заложена приоритетно в нашия бизнес план за 2008 година, добави шефът на "Балкантурист".

Хотелите
Под бранда на "Балкантурист" са гранд хотел "Варна", черноморските хотели "Лебед", "Рубин", "Делфин", "Делфин марина", "Парадайз бийч", "Интернационал". Планински са "Рила" на Боровец, "Арбанаси палас". Компанията притежава и столичния гранд хотел "България". Само за реконструкцията му ще бъдат вложени 85 млн. евро. За изпълнението на сложната архитектурна задача е ангажиран инвеститор от клас А.
По-мащабна модернизация ще бъде направена и на хотел "Перла", който се намира до територия, защитена по НАТУРА 2000. В "Интернационал" пък ще бъдат вложени над 8 млн. евро, като ще бъде достроено ново тяло. На този етап нямаме намерение да купуваме нови хотели, категорична е Нели Сандалска.

Историята
Днес "Балкантурист" празнува своя 60-годишен юбилей.
Високите репарации, които плаща страната ни след Втората световна война не позволяват на българското правителство да изплати на Чехия национализираните техни предприятия след 9-ти септември 1944 г.. Затова като алтернатива, тогавашният министър-председател Георги Димитров предлага на колегата си Клемент Готвалд чешки туристи да почиват на българското Черноморие. Така с постановление №6 от 6 януари 1948 г. е създаден "Балкантурист" ­ стопанско предприятие на самоиздръжка, при Министерство на железниците. Стартовият капитал на "Балкантурист" е 300 млн. лева. Има обаче оцелял рекламен документ, който доказва, че туристическа фирма с името "Балкантурист" е съществувала още през 1936 г. Сред офертите си тя предлага екскурзия до Берлин за тогавашните Олимпийски игри. Историята на тази компания обаче се е загубила. През 1992 „Балкан холидейз" е извадена от състава на "Балкантурист" и е образувана нова компания "Балкан холидейз София", с дъщерни компании в чужди държави. Така „Балкантурист" остава само туроператорска компания. През 1995 г. е приватизиран от „Български туристически холдинг".

в-к Монитор

7 Януари 2008

<<следваща предишна>>

Предишни Новини

Всички новини

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия