За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Конкурентността на българския туризъм отслабва, липсва гостоприемство


За две години България отстъпи с две места в класацията на конкурентоспособността на туристическите индустрии на 140 държави в света, изготвена от Икономическия форум в Давос.

През тази година България е поставена на 50-то място и на 31-во сред европейските държави в изследването, което се базира на данни от публични източници, институции за международен туризъм, проучвания на общественото мнение. Държавите са класирани по 14 основни показателя, между които регулаторна рамка, бизнессреда и инфраструктура, човешки, природни и културни ресурси.

Най-неблагоприятната си оценка страната получава за отношението на местното население към чуждите туристи. По този показател (който е част от по-общия критерий за откритост) страната се нарежда на 132-ро място, едно от последните. Още по-малко гостоприемни са жителите на Словаки, Пакистан, Иран, Латвия, Кувейт, Русия, Венецуела, Боливия. Все пак разликата по този показател между страните не е много голяма. Най-ниско поставената Боливия е оценена с 4.1 точки, България има 5.5, а най-откритата към туристите - Исландия, има 6.7 точки.

В общата класация сред съседите си България изпреварва единствено Румъния, която е на 68-мо място, но отстъпва на Турция (46), Гърция (32), Хърватия (35), Черна гора (40). Все пак след нашата страна се нареждат привлекателни туристически дестинации като Бразилия (51), Израел (53), Мавриций (58), и дори Индия (65), която през 2012 г. беше обявена от световния борд по туризъм за дестинация номер едно.

Начело на класацията е Швейцария, следвана от Германия и Австрия, а след това от Испания, Великобритания, САЩ, Франция, Канада, Швеция и Сингапур.

България е оценена най-зле по правните си норми и регулации, където е поставена на 102-ро място. В този показател влизат правото на частна собственост, защитата на чуждестранните инвестиции, прозрачността на правителствените политики, сроковете и разходите за старт на собствен бизнес, визовите ограничения и пр.

Най-високо страната е класирана по развитост на туристическата инфраструктура - на 4-то място. Тук авторите на индекса отчитат броя хотелски легла на 100 хил. души население, достъпността на услугата "коли под наем" и покритието с банкомати и пос-терминали.

Също неочаквано добре България се представя в раздела "здравеопазване и хигиена", където е пета в света. Високата оценка идва от достатъчната наситеност с медицински персонал и болнични легла, канализацията и достъпа на туристите до питейна вода.

Ето позициите, на които България е класирана по останалите показатели:

Устойчивостна околната среда - 76 място
Безопасност и сигурност - 89 място
Приоритетност на туризма - 82 място
Бизнес среда и развитие - 45 място
Транспорт и инфраструктура - 91 място
Развитие на ИКТ - 42 място
Конкурентност на цените на туристическите услуги - 49 място
Човешки ресурси в туризма - 69 място
Културни ресурси - 40 място
Природни ресурси - 76 място
Откритост към туризма и пътуванията (част от този критерий е гостоприемството на местното население№ - 67 място

16 Март 2013

<<следваща предишна>>

Предишни Новини

Всички новини

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия