За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени


Преглед на галерия
Автор: Румяна КОЧАНОВА

Търсите пътешествие, изпълнено с приключения, което обаче не вреди на природата? Авторитетното US списание "Форбс" класира най-добрите "зелени" маршрути в света, които се избират от привържениците на активната почивка сред природата и не нанасят вреди на флората и фауната. Някои от тях са достъпни и за хора, които нямат прекалено големи финансови възможности.

В десетката на подобните туристически дестинации са намерили място Компас кий - частен остров на Бахамите, чиито посетители могат да се наслаждават във водата на компанията на безопасни акули, пещерите на остров Санта Крус на Галапагос, сафари в Кения и рафтинг по река Алсек в Аляска.
На любителите на природата изданието препоръчва наблюдение на птици на Карибските острови и преходи по хималайските хребети в Непал и Тибет. Пътеките за екологичен туризъм водят към бразилската "водна страна" Пантана и към вулканите на Коста Рика. Те откриват приказния подводен живот на Индонезия и тайната на гигантските костенурки на Гренада.

"Екотуризмът се опитва не само да сведе до минимум отрицателното въздействие, но да максимизира положителното влияние", казва Аяко Езаки от Международното дружество за екотуризъм. "Всички знаем, че преживяното по време на всяко пътуване зарежда хората". Екологичният туризъм става все по-популярен. Специалистите смятат, че през следващите 6 години той може да достигне 470 млрд. долара годишен оборот. Ваканциите на зелено изискват различен бюджет - от 2200 долара на човек за 7 нощувки на частен остров в Индонезия, без включени таксите за гмуркане и самолетен билет, до по-скромни суми за екскурзии с каяк на един от островите в Ламанша или край бреговете на Южна Калифорния.

Компас кей Бахами
В плитчината Компас - частен остров на Бахамите, акулите са приятелски настроени. Гостите могат да плуват с тях или да ги докосват от кея, докато те подават носове от водата. Северно от Компас е сушата Ексхума и Морски парк, който на площ от 176 кв. мили разкрива тайните на морето. Риболовът не е разрешен, което прави гмуркането с шнорхел освен зрелищно и безопасно.

Река Алсек Аляска
Рафтингът не е просто занимание, особено когато трябва се спускате надолу бързо сред извисяващи се ледници. На място туристическите компании предоставят екипировка и професионални водачи. 12-дневното пътуване, което струва 3695 долара плюс самолетни билети, започва в Хейнес Джакшън, Канада, и продължава 160 км по реката, преди да приключи в Сухия залив на Аляска. През цялото време можете да правите походи навътре в сушата, за да наблюдавате диви животни като лосове, мечки, кози и планински орли.

Остров Санта Крус
Съвсем до брега на Лос Анджелис са 8 малки острова, често сочени като американските Галапагос. Най-големият и най-известният е Санта Крус, със 77 мили бреговата линия от скали, гигантски морски пещери, девствени приливни басейни и просторни плажове. 76% от острова са резерват, в който отново се върна плешивият орел, както и лисицата, които бяха на ръба на изчезването.

Сафари в Кения
Наблюдаването на лъвове или зебри в Африка не е нищо ново, но туровете в съхранените места на пустинята Кампи Канзи предлагат да научите и много за местните обичаи. Лагерът е построен в партньорство с местното племе масаи. За всеки ден, прекаран в него, посетителят дарява 100 долара на общността на масаите и на фонда за опазване на дивата природа.

Наблюдение на птици на Карибите
От бунгалата на границата на Националния парк по източното крайбрежие на Доминиканската република, разположени сред дивата природа, можете да наблюдавате птиците от стаята си. Или при малко повече късмет да проследите полета на планинския ястреб в дивата природа. Туристическите обиколки из парка ще ви срещнат с тропически гори, пещери и дървета манго.

Изкачване на Хималаите
Пътуването през непалската част на Хималаите не е за хора със слаби сърца, особено през зимата, когато температурите падат под нулата. Там също обаче има туристически фирми, които ще улеснят престоя ви. Изкачването сред заснежените планини и пътуване от Индия до Тибет предоставя невероятна гледка. Непременно носете фотоапарат - катеренето на най-високата планина е нещо, което ще искате да запомните.

Круиз из бразилските влажни зони
В Пантана, на западната граница на Бразилия, е най-голямата влажна зона на планетата. Тя е дом на хиляди животни, включително зелена игуана и зюмбюлена ара. Обезлесяването и отглеждането на говеда се е превърнало в заплаха за екосистемите. Туристическите фирми предлагат разглеждане на забележителностите с лодка, езда, катерене и нощно сафари под ръководството на добре обучени гидове.

Вулканите на Коста Рика
"Тера еко инкогнита", компания за експедиционни пътувания, ще ви даде възможност на наблюдавате сърцето на вулкан, докато отпивате коктейл от безопасно разстояние. Известният вулкан във форма на арена в Коста Рика е един от 10-те най-активни в света. А наблизо можете да се потопите в минералните лечебни басейни. Компанията дарява по 250 долара за всеки от своите пътници на Коста Рика за опазване на Фондацията за опазване на застрашени птици, сред които и пищният кетцал.

Гмуркане в Индонезия
Екокурортът Мисул, разположен на частен остров, който е на пет часа полет от Джакарта, се гордее с условията си за гмуркане в хармония с околната среда. През 2005 г. курортът си осигури 248 кв. мили защитен участък от морето, в който местните жители се съгласиха да не ловят риба. Храна и квартира за седем нощувки започва от 2200 щатски долара на човек.

4 Май 2010

За нас ще бъде удоволствие да публикуваме всички авторски пътеписи, придружени със снимки. Текстове и снимки изпращайте на: team@myholiday.bg
<<следваща предишна>>

Предишни Пътеписи

Всички пътеписи

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия