За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Шотландия: Единбург, уиски и езера


Преглед на галерия
Автор:
Три национални гордости на Шотландия, до които си заслужавате да се докоснете - Единбург, уискито и езерата.

Единбург

Местното изговаряне на името на шотландската столица звучи горе-долу така "един-бъра" - произлиза от borough, т.е. "двор" на Едуин Нортъмбрийски. За разлика от втората шотландска столица - Глазгоу, след годините на Втората Световна война независимо от разрушенията, причинени от германските бомбандировки, Единбург е запазил своя средновековен чар.

Тази историческа приемственост особено много се усеща в детайлите: ако на някоя стъклена чаша е изписано Imperial pring и виждате кралския печат, то можете да сте напълно сигурни в едно: преди 100 години този печат е изглеждал по същия начин както и сега.

Именно детайлите, от които е изкован съвременият облик на града, могат да ви убегнат докато обикаляте историческия град. Поради това най-добрият вариант за вас е разходката в компанията на частен гид, акредитиран от Комитета по туризъм в Шотландия. Един от известните гидове в Единбург е Майк Доути - с вид на гвардеец и аристократически маниери, той се е специализирал през годините в развеждането на известни личности инкогнито.

В неговата компания можете да се почувствате на нивото на Анджелина Джоли или на съпруга й. Цената на услугата с развеждане с автомобил зависи от състава на групата. Като, разбира се, гидът ще ви разведе където искате, не е задължително да обикаляте само из улиците на Единбург.

Най-доброто място, от което можете да видите Единбург от птичи поглед, е Келтън хил. С гид ще разгледате панорамно града, като тръгнете по часовниковата стрелка през колежа, в който се е обучавал агент 007 (Шон Конъри), следва самата къща на Конъри, началното му училище и т.н.

Съвременният Единбург е един достатъчно демократичен град, лишен от столичен снобизъм. Например, в кварталите Cowgate и Grassmarket, където са концентрираните младежките клубове, можете да видите един от дизайнерските хотели в града - The Point с грандиозни апартаменти и облик на Единбурски замък, редом до тях пък студентски хотел с квартири.

Пъбовете

Традицията отчаяно се съпротивлява на глобализацията, но без особен успех - например, ето, че в Единбург от тридесет големи пивоварни, донесли не малка популярност на града, днес е останала само една. Задължително трябва да пробвате Caledonian 80: питието и до днес се прави по викторианска технология на огън, малцът се карамелизира и придава на течността разкошен меден привкус.

В Единбург не всички клубове предлагат храна, но ако видите на входа на заведението меню, в никакъв случай не изпускайте възможността да пробвате от местните кулинарни специалитети. Класическата шотландска кухня повсеместно е определена като "брутална", но под натиска на туристическия вкус постепенно шотландците я вкараха в приемливи вкусови граници.

В последно време особено популярно е ястието хагис. Историческа справка подсказва, че става дума за варени овчи карантии, поднесени със самото овчо шкембе - вие бихте ли пробвали това?

Именно поради тази причина в ресторантите и пъбовете започнаха да предлага модернизирана версия на хагиса, а именно нещо от рода на тънко хлебче с накълцано агнешко месо, чушлета и гречка, гарнирано с картофено пюре (това ястие се предлага например, в пъба The Worlds End на High Street).

За любителите на пържолите е от особено значение да имат предвид, че точно в шотландските планини пасат знаменитите абердин-ангуска порода крави, от които се получава най-доброто в света филе-миньон.

В Единбург стек ресторантите се намират в района на Rose Street, минаваща паралено на главната шопинг артерия Princes Street. Там може да намерите шампионски по размер порции стек.

Изпий ме

Едно от задължителните места, които трябва да посетите в Единбург е "Центърът - наследства на шотландското уиски", който се намира недалеч от главните порти на Единбургския замък (Castlehill).

За 17 фунта можете да си уредите екскурзия с дегустация, като обиколите сцени от историята на шотландското уиски, уникално положени на фона на безброй бъчвички. Маршрутът минава стратегически край магазин, където ще намерите едномалцово уиски в разнообразие от всукови аромати.

С една дума уиски-туризмът е една богата и дойстойна тема, на която дори си заслужава да отделите специално пътешествие. Днес от повече от 80 лицензирани производства на уиски в Шотландия, повече от половината се занимават целенасочено с туристи, а самата Асоциация на шотландското уиски е разработила няколко подробни маршрута по всички основни региони, където уискито пази своите корени.

Най-интересното в тези маршрути са малките шотландски производства, намиращи се високо в планината - те имат облик на семейни имения. Например, в местността Питлохри на шосе А9 по пътя от Единбург към Инвернес се намира предприятието Edradour. То се гордее със званието - "най-малката изба за уиски в Шотландия". С производството на популярната из цял свят напитка се занимават едва трима души, като в тях влиза и собственикът - Едрю.

Ако дойдете в района към 11 часа сутринта, можете да проследите целия процес - от сипването на ечемика в мелницата до първите капки спирт.

Струва си да споменем и, че Edradour се намира в сърцевината на красивата природа и ако имате възможността да изчакате залеза, ще можете да съзрете удивителната и умиротворяваща прелест на шотландската страна.

Собственикът на Edradour Ендрю има свое строго правило - да не пие до 18 часа, но при искрен интерес от ваша страна към неговата работа, по-късно той по всяка вероятност ще ви разкрие някоя особено рядка "течност", която ще имате шанса и да опитате.

В този случай не забравяйте да произнесете традиционния тост "Slaithe mhath", което значи "Наздраве".

В обратната посока от Edradour можете да отделите няколко минути и на селцето Moulin. Градът ще обогати познанията за нравите на 17 век - ще видите по стените обявления от рода на: "Не тройпате по масите", "Шпагите и ножовете оставяйте на входа".


Жизнеността на водата


Другото достояние на Шотландия са езерата. Лох-Нес няма да ви грабне с уникални размери или красота, но затова пък музеят, носещ името на легендарното чудовище в местността Drum na Drochit на западния бряг - е място, което задължително трябва да посетите с децата си.

В интерес на истината със собствено митическо чудовище може да се похвали всяко едно шотландско езеро, но Министерството на туризма в Шотландия е обособило музей точно на Лох-Нес.

Дори и след обстоен преглед на водите на езерото, когато експерти категорично отрекоха да има нещо по-голямо от тюлен там, нищо не може да спре популяризирането на милиони плюшени играчки Неси. Активисти всячески се опитваха да обяснят, че съществото е пълна измислица, реална е само хрониката от изследвания дали то наистина съществува. Така днес в Шотландия можете да срещне навсякъде Неси "на вкус и цвят" - има от плюшени играчки в атрактивни цветове до моторизирани модели.

Същевременно по бреговете на шотландските езера можете да се потопите в културата на народа. Очакват ви красиви природни изгледи, леко солен, но свеж въздух, мънички ресторанти и старинни имения и замъци. / Actualno

30 Януари 2009

За нас ще бъде удоволствие да публикуваме всички авторски пътеписи, придружени със снимки. Текстове и снимки изпращайте на: team@myholiday.bg
<<следваща предишна>>

Предишни Пътеписи

Всички пътеписи

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия