За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Карнавалът във Венеция


Преглед на галерия
Автор:
От 6 до 16 февруари Венеция отново ще е домакин на Венецианския карнавал, предшестващ традиционните великденски пости, припомнят италиански електронни издания.

Официално карнавалът във Венеция се заражда през 1094 г. Тогава в първи официални документи се споменава за общонародни тържества, които се състоят в Града на каналите, точно преди великденските пости.

В тези документи обаче думата "карнавал" не се споменава. Това става едва 2 века по-късно, през 1296 г., когато за първи път в официален документ на Венецианската република се говори за Венецианския карнавал. Експерти твърдят, че традициите на карнавала са много по-дълбоки и че датират още от времето на Римската империя, когато хората са празнували настъпването на пролетта, водени от мотото:

"Веднъж в годината е позволено да няма задръжки".

При установяването на Венецианската република венецианските управници и богаташи решили да последват примера на техните римски предшественици и разрешавали веднъж в годината чрез маскаради да бъдат заличавани границите между бедните и богатите, а най-бедните да имат възможност, прикрити зад маски, да проникват в средите на богатите.

Първоначално карнавалът е бил доста дълъг, от първата неделя на октомври до Богоявление.

После се установява в 10-те дни преди Великденските пости, но треската по подготовката му владее Венеция през цялата година. През вековете сред най-запомнящите се карнавали е този от 27 февруари 1679 г. Тогава дукът на Мантуа дефилира в карнавалното шествие със свита от индианци, цветнокожи, турци и татари.

По време на дефилето те се сражават с 6 митични чудовища и след като ги убиват, започват да танцуват типични за етносите им танци, което ги превръща в невиждано за венецианците зрелище.

След краха на Венецианската република в края на 18 век и началото на 19 век временните окупатори на града - французите и австрийците, не одобряват карнавала. Той обаче е "приютен" на съседните на Венеция острови - Бурано, острова на дантелите и Мурано, острова на стъклата, и така традицията оцелява до 20 век. Възражда се официално във Венеция през 1979 г. и оттогава досега се запазва във формат от празненства, продължаващи цели 11 дни.

Всяка година 11-те дни на карнавала са белязани от многовековни ритуали, като Полетът на ангела, Карнавалното шествие на дожите, Маскения бал на дожите и Празника на Мариите, но също и от някои съвременни ритуали, пародиращи традициите, като Полета на магарето, Банята на моржовете или конкурса за най-красив травестит. Ритуалът Полетът на ангела е церемонията, без която Венецианският карнавал не би бил истински карнавал. Тя се състои винаги в първата неделя на карнавала, точно на обед местно време /13 часа българско време/, на площад Сан Марко.

По време на тази церемония видна личност, дегизирана като ангел, се спуска по специално инсталирани въжета от венецианската камбанария до аркадата на Двореца на древните управници на Венеция - дожите, на площад Сан Марко. В края на полета си този така наречен ангел се приземява в ръцете на мъж, дегизиран като дож, до който стои обикновено жена, дегизирана като неговата съпруга.

След това дожът, мнимата му съпруга и ангелът откриват традиционното Карнавално шествие на дожите. Ритуалът със спускането на ангела от камбанарията датира още от времето на Венецианската република. През 20 век обаче след официалното възстановяване на карнавала, от камбанарията се спуска не човек, а механична кукла или птица. Едва с настъпването на 21 век се подновява оригиналната традиция от камбанарията да се спуска човек. Обикновено това е или италианска актриса, или италианска манекенка. През 2008 г. обаче честта се падна на рапъра Кулио.

През 2009 г. традицията беше спазена и честта да бъде ангел се падна на наследничката на италианската модна марка Мисони - манекенката и актриса Маргерита Мисони. Карнавалното шествие на дожите пък не е само дефиле на маскирани хора, а истинско тържество, в което участват жонгльори, мимове, артисти с марионетки.

Шоуто се радва на толкова голям зрителски интерес, че обикновено се повтаря още веднъж през 11-те дни на карнавала, във втората карнавална неделя.

Друга церемония, без която Венецианският карнавал не може да мине, е Празникът на Мариите. Той обикновено се състои три часа след Полета на ангела. Не винаги обаче този празник е бил неделима част от Венецианския карнавал. В действителност Празникът на Мариите е по-древен с около 2 века от карнавала във Венеция.

Смята се, че се е зародил около 900 г. и първоначално е бил тържество в чест на Сретение Господне, един от четирите големи празника, посветени на Божията майка Дева Мария, отбелязван ежегодно на 2 февруари. На този празник всички сключени бракове през годината във Венеция са били благославяни накуп в епископалния храм на града -базиликата Свети Петър в квартала Кастело. Там, освен накичените със скъпи бижута младоженки, се появявали и 12 бедни девойки - сирачета от града, нагиздени от 12 богати венециански фамилии. На всички тези омъжени и неомъжени млади жени хората казвали Марии заради празника на Дева Мария.

С течение на времето даже за 2 февруари започнало да се говори не като за Сретение Господне, а като за Празника на Мариите. През 973 г. обаче пирати нахлули във Венецианската лагуна и отвлекли заради бижутата им младоженките и сирачетата по време на Празника на Мариите. Венецианците се вдигнали на крак и успели да победят пиратите.

Така Празникът на Мариите се превърнал и в тържество на победата над врага и с годините станал още по-пищен и се чествал вече в продължение на няколко дни. Два века след появата си Празникът на Мариите се слял с Венецианския карнавал, тъй като датите на двете прояви са близки.

С течението на времето Празникът на Мариите вече не бил само в чест на младоженките от предходната година и на 12-те накипрени от богати семейства венециански сирачета, но и в чест на всички венециански красавици.

По време на празника пък венецианците започнали да организират конкурс за 12 най-красиви девойки-сирачета и за 12 най-щедри богати семейства, които се грижели за тези осиротели момичета. С годините обаче венецианските духовници си дали сметка, че Празникът на Мариите привличала главно мъжете, които имали възможност да се наслаждават на воля на женската красота. Затова по време на празника красивите момичета, били заменени с дървени кукли, накипрени с бижута.

Венецианските мъже били възмутени от промяната и започнали да замерват куклите с плодове и зеленчуци. Това накарало управниците на Венеция да издадат заповед през 1349 г., забраняваща подобни асоциални прояви, а после да забранят, през 1379 г., напълно Празника на Мариите.

Празникът на Мариите беше възстановен преди няколко години. В първата неделя от карнавала във Венеция той протича под формата на шествие, водено от 12 облечени в старинни венециански одежди красиви момичета от Града на каналите. Шествието поема от базиликата Свети Петър в квартала Кастело, прекосява централни улици и мостове и приключва на площад Сан Марко, където се избира най-красивата измежду момичетата, предвождащи дефилето.

Празникът на Мариите обаче не свършва дотук. В последния ден на карнавала най-красивата измежду Мариите получава на специална церемония на площад Сан Марко своята корона и титла на Мария на годината. Всички тези ритуали обаче днес стават доста често обект на пародии по време на Венецианския карнавал.

Така например пародийният вариант на Полета на ангела е Полетът на магарето. Той се състои обикновено през втората неделя от карнавала, в град Местре, свързан с Венеция с Моста на свободата. Там, на площад Ферето, от часовниковата кула се спуска дегизиран като магаре човек. Полетът му става също с помощта на специални въжета. Човекът- магаре се приземява на площада сред стадо от истински магарета, накипрени с цветни платнища и символизиращи непоклатимото чувство за хумор на венецианците.

В последните години човекът, дегизиран като магаре, обикновено е някоя италианска знаменитост.

Пародийният вариант на конкурса за най-красива Мария на карнавала пък е конкурсът за най-красив травестит, който обикновено се състои няколко дни преди края на фиестата във Венеция. За това необичайно състезание за красота във Венеция се стичат травестити от цяла Европа. Конкурсът се провежда пак на площад Сан Марко. От няколко години като задължителна част от програмата на карнавала във Венеция започна да се налага и Банята на венецианските моржове. По време тази баня търсачи на силни усещания се къпят в смръзващите води на Венецианската лагуна в района на остров Лидо ди Венеция, разположен точно пред Града на каналите.

Иначе традициите повеляват по време на Карнавала вратите си за карнавалните церемонии, ритуали, балове и празненства да отварят някои от най-прочутите венециански музеи, експоцентрове и палати.

За хората, които обаче търсят по-обикновени емоции, почти на всички по-известни площади във Венеция също има какви ли не карнавални прояви. Прави също така впечатление, че традиционните церемонии на Венецианския карнавал винаги се състоят в самата Венеция, а пародийните - винаги в района на така наречената Тераферма - Твърдата земя, сухопътната част на венецианската община, обхващаща и град Местре.

Сякаш жителите на Твърдата земя са стъпили по-здраво на земята и гледат по-трезво и същевременно по-иронично на онова, което на жителите на Града на каналите се струва по-приказно, по-изтънчено или по-възвишено.

3 Февруари 2010

За нас ще бъде удоволствие да публикуваме всички авторски пътеписи, придружени със снимки. Текстове и снимки изпращайте на: team@myholiday.bg
<<следваща предишна>>

Предишни Пътеписи

Всички пътеписи

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия