За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Мюнхен - обичан и отричан


Преглед на галерия
Автор: Ваня Ефтимова

Като никой друг град Мюнхен е обграден с възхищение, но и с огромен брой от предразсъдъци. Едни са безкрайно влюбени в баварската столица, за други тя е снобска, твърде скъпа, досадно традиционна, крайно консервативна, неразбираема.

Емоциите могат да са толкова крайни, че да ви се случи да чуете на маса в кафене как младеж с подчертано севеногермански акцент, явно минал за малко през юга, се опитва да завърже разговор с девойка с репликата: "Сигурно ви е много гадно да живеете в Мюнхен." А в отговор да получи пълен с неразбиране и възмущение поглед, последван от бързо прибиране на дамската чанта и преместване на друга маса, за да не би в прилива на яд елегантният аксесоар да срещне не особено елегантно физиономията на игноранта.

Ако обаче оставите предразсъдъците у дома, а вместо това приготвите малко повече пари (градът наистина е скъп), ще откриете, че Мюнхен е много, много красив. През 2008 г. столицата на Бавария

празнува 850-годишнина

Няма точни данни кога първите заселници - монаси, са установили манастира на брега на река Изар, затова за година на основаването се приема тази на първото споменаване на града в летописите. От незнайните калугери е останало името - от немската дума за тях Mцnche. Затова и символът на града е монах.

Въпреки впечатляващата годишнина истинският разцвет на града настъпва през XVIII век. Тогава започва строежът на много от сградите, които днес са характерни за Мюнхен. Крал Людвиг I (1825 - 1848) е особено амбициозен да го направи град на изкуствата - по това време са създадени изисканите "Людвигщрасе", "Кьонихсплац" и е разширена кралската резиденция в класически стил. Aрхитектурата е повлияна от Италия - затова не един и двама екскурзоводи чуват забележки, особено от туристи от Апенините: "Елате в Рим или Флоренция, за да видите оригиналите." Пренасянето на класическата архитектура край Изар създава особена атмосфера - съчетание на красивото с прагматичното, на баварската жизнерадост с идеалите на ренесансовия човек.

Синът на Людвиг I - Мах II, пък създава свой архитектурен стил, който най-добре може да се види на "Максимилианщрасе". Зад красивите фасади, напомнящи на английската готика с големи, високи прозорци, се намират едни от най-скъпите магазини и апартаменти на Стария континент. Амбициозността на Мах II поражда и един от най-старите конфликти на Мюнхен - този

между консерватизма на коренни жители и либералния дух на елита

Влюбеният в идеите на Просвещението кpaл с непрекъсната жажда към нови знания кани професори, изследователи, хора на изкуството от цяла Германия в Мюнхен, но това поражда недоволството на бюргерството - повечето от новодошлите са либерални, протестанти и твърде модерни.

Така в Мюнхен от близо 200 години тлее този конфликт - между обличащите носии в неделя традиционалисти и фактът, че в града е създадено движението "Синия конник" с цел освобождаване от ограниченията на академичната живопис с най-известни представители Василий Кандински и Франц Марк. Че градът има едни от най-добрите, либерални и отворени към света университети и в същото време от няколко години се води непримирима и откровено популистична кaмпания срещу изграждането на джамия в квартала Зендлинг. И че в Мюнхен заседава най-консервативният провинциален парламент на Германия, a в същото време социалдемократическият кмет на града бе преизбран с огромно мнозинство само преди седмица. Може би тaзи разнопосочност e в основата на мнoгoто предразсъдъци спрямо Мюнхен и даже открито неразбиране на начина на живот тук в другите части на Германия.

B днешно време противоречията сполучливо са обяснени с веселото изречение Laptop und Lederhosen - "лаптоп и кожени гащи"

Т.е. запазване на традициите и в същото време прагматично обръщане към новите идеи и технологии. Някъде там може би се крие тайната на невероятния икономически успех на Мюнхен - берлинчани и гражданите на другите германски градове могат само да мечтаят за средните заплати, които се получават тук. Затова метрополът край река Изар често е наричан тайната столица на федералната република.

В последните години Мюнхен не е любима шопинг дестинация само на европейците с дебели портмонета, а бе открит и от богатите в Близкия изток.

По "Максимилианщрасе"

може да ви се случи да видите как добре поддържана дама на средна възраст, редовен клиент на пластичната хирургия, и увита от главата до петите в черно съпруга на някой емир се разминават на вратите на ексклузивните бутици. Само че от януари в жертва на тази ексклузивност падна и един от символите на мюнхенския лайфстайл.

"Колко жалко, тук правеха страхотно капучино," казва млада туристка с огромен брой торбички от успешен шопинг ден, докато гледа през празната витрина на "Kафе Рома". От януари известният локал вече е затворен - според слуховете, за да бъде заместен от поредния скъп бутик на "Максимилианщрасе". По повод на края на "Кафе Рома" най-високотиражният надрегионален вестник на Германия "Зюддойче цайтунг", издаван също в Мюнхен, публикува гневна статия срещу лукса, капитализма и края на една епоха. Защото това не е просто кафене, а според автора - един от изразителите на духа на града.

На средностатистическия турист "Кафе Рома" пък даваше възможност да обогати спомените си с поне още няколко пикантни детайли. Как мюнхенското шики-мики (така както се наричат богатите и известните на местния диалект) си паркира лъскавите автомобили показно и после си дава "буси-буси" (целувки по двете бузи), интелектуалци на съседните маси с тетрадка и молив в ръка уж описваха световните проблеми, а дами със задължителните тъмни очила решават още по-глобални проблеми като следващото светско парти. Сега това е минало - на залепения случаен плакат на вратата на затвореното вече "Кафе Рома" някой бивш клиент е написал ядосано "безвкусица".

А извън "шики-мики" Мюнхен е и градът на столетни бирарии с тежка баварска кухня

(нищо за вегетаpиaнци) и задължителната духова музика на живо. Сигурно като сте гледали кадрите по телевизията от "Октоберфест", винаги сте се питали какви са тия хора, дето с бира в ръка се тресат в ритъма на полката, подскачат от дървените пейки, когато тубата удари дълбок тон, и се прегръщат. Такова е целогодишно настроението в мюнхенските бирарии и e много заразно, нищо че повечето живеещи тук избягват най-известните - защото били пълни с туристи. Но ако самият вие сте турист, мюнхенските бирарии са преживяване, което не е за изпускане.

Най-известната от тях е "Хофбройхаус" - отворена още в далечната 1589 г. от херцог Вилхелм V като място, което да снабдява двора му с бира. Това и означава името - "Дворцова пивоварна". На туристите по-известен е друг някогашен редовен посетител - Адолф Хитлер, въпреки че никъде на официалната страница в интернет или пък на място в магазина за сувенири, иначе пълен с всевъзможни книги и брошури за историята на "Хофбройхаус", можете да намерите информация за това. Попитани направо, служителите пък вежливо отговарят, че това е само кратък момент от столетната история на бирарията.

През 1920 г. точнo на една от масите, където днес се поклащат ентусиазирани от бирата японски туристи, Хитлер обявява пред 2 хил. души създаването на национал-социалистическата партия. Запотен от наситената атмосфера с поредната бира в ръка човек някак си може да си представи как трябва да е било тогава - как развеселеността се е превърнала във вулгарност. Но преди нещата да излязат от контрол, разумният турист успява да си плати сметката и да си тръгне към хотела. Хубавите спомени от Мюнхен нямат нужда от тъжен край. / в-к Дневник

6 Март 2008

За нас ще бъде удоволствие да публикуваме всички авторски пътеписи, придружени със снимки. Текстове и снимки изпращайте на: team@myholiday.bg
<<следваща предишна>>

Предишни Пътеписи

Всички пътеписи

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия