За MyHoliday.bg | Реклама | Контакти | Карта на сайта
   
       Почивки                     Хотели
       Рент-а-кар                  Полети

Моите Пътеписи

Пътешествие из земите на Израел - (Йерусалим - Тел Авив) целият пътепис

Tiger Temple, Тайланд - (Бангкок) целият пътепис

Зелени ваканции за малко пари, все по-търсени - (Обиколен Тур) целият пътепис

Седмица на културата в Рим! - (Рим) целият пътепис

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото - (Гугутка) целият пътепис

Всички пътеписи

Крепостта Бялград - завръщане за кратко в миналото


Преглед на галерия
Автор: Диляна Котоманова

Обаянието на Източни Родопи е несравнимо. Съмнявам се да има някой на тази земя, който да остане безразличен към красотите на величествената планина, към нейните приказни гледки и безкрайна хубост. Сред тази великолепна атмосфера е разположена древната българска крепост, наречена Бялград, която се намира съвсем близко до село Гугутка.
До днес средновековното укрепление е едно от най-добре запазените в страната, макар и да са изминали толкова много векове. Неговото датиране се отнася към 12 век, като мястото върху , което се издигало, било труднодостъпна и опасна местност.
Едно от основните правила при строенето на древни крепости, било те да бъдат построявани на колкото се може по-добър, по-стръмен и естествено защитен от природата терен, за да може успешно укрепеният град да се защитава от вражеските атаки и да не попада в плен.
Не е напълно доказано, но се смята, че още в началото на турското робство в Бялград дошъл да живее богат турски феодал ,който полагал големи грижи за него, затова и до сега от крепостта има сравнително доста запазено.
Старото съоръжение се шири на приблизително 13 декара площ, като крепостните му стени са издигнати изцяло от огромни варовикови блогчета. На места мощното ограждение достига до 8 метра височина и до 2 метра дебелина. Някъде има построени и двойни стени, като според свидетелствата на археолозите, това не е често срещано явление в този регион.
Зад дебелата и висока каменна ограда някога е съществувал голям феодален замък. До наши дни от него е оцеляла само централната му кула, която се нарича донжон и служела като затвор или пък като сигурно убежище, в случай че съпротивата на крепостта била сломена.
В източната част на укрепения град са разположени останките от средновековен християнски храм, който бил дълбоко вкопан в земята. По вида на своята църковна архитектура той бил еднокорабен и едноабсиден.
Препоръчвам ви едно кратко пътешествие до това невероятно място, пълно с толкова прекрасни гледки и напомнящо ни за отминалото ни величие и могъщество. Ще се почувствате горди, че сте българи!

Още пътеписи на dibkk.blogspot.com

18 Март 2010

За нас ще бъде удоволствие да публикуваме всички авторски пътеписи, придружени със снимки. Текстове и снимки изпращайте на: team@myholiday.bg
<<следваща предишна>>

Предишни Пътеписи

Всички пътеписи

MyHoliday Приятели

  news rss   
 
Copyright 2006 MyHoliday.bg България | Чужбина | Хотели | Полети | Рент-А-Кар | Туристически каталог | Правила за използване | Общи условия